Doorlopend krediet of persoonlijke lening: wat is voor jou ideaal?

Een lening ga je aan omdat je een som geld nodig hebt voor een dienst of product aan te kopen. Maar de vorm van die lening kan het verschil maken tot meer gemak. Uiteindelijk moet je altijd de lening of krediet terugbetalen aan de bank. Maar een doorlopend krediet of persoonlijke lening kunnen voor jou wel meer voordelen hebben. Wat is het verschil tussen de twee en waarom moet je voor de ene kiezen? Je ontdekt het in dit artikel.

Bekijk nu alle persoonlijke leningen!

Een doorlopend krediet, de naam zegt het al zelf, het krediet loopt steeds door eens het afgesloten is. Stel dat je een bedrag hebt aangevraagd dan kan je dit naar believen gebruiken. Je koopt een dienst of product aan en de betaling doe je met het geld van het krediet. Maar er blijft nog een deel staan, dan vult de bank het opnieuw aan tot het oorspronkelijk aangevraagd bedrag. Op die manier blijft het doorlopend op je rekening staan. Uiteraard betaal je hiervoor de afbetaling af en kosten die erop berekend zijn bij aanvraag. Handig dus als je steeds over wat extra geld op je rekening wil hebben.

Een persoonlijke lening werkt op een andere manier. Hier leen je een bepaald bedrag en dat gebruik je volledig op. Daarna hou je hier niets meer van over en loopt de afbetaling gewoon verder. Als je nog meer geld nodig hebt, zou je in principe een nieuwe lening moeten aangaan dan. Het afbetalen gaat ook maandelijks, en je hebt kosten bovenop het terug te betalen kapitaal. Hoeveel die zijn hangt af van de bank en van de hoogte van het bedrag. Je kan de kosten wel voor de lening aanvraag bekijken. En dat is handig, want op die manier kan je verschillende banken met mekaar vergelijken. Zo zie je dat de kosten op een persoonlijke lening of doorlopend krediet kunnen verschillen van bank tot bank.

Dus de boodschap is om een persoonlijke lening of doorlopend krediet aan te vragen bij de banken waar de kosten het laagst zijn. Zorg dat je zoveel mogelijk banken vergelijkt, op die manier betaal je minder af per maand. Dat kan je toch wat geld besparen, een deel dat je niet aan de bank moet betalen dus.

Via simulaties kan je de kosten berekenen. Deze tools zijn te vinden op de website van de banken. Daar voer je het bedrag in dat je wil lenen en de termijn van afbetaling. Als resultaat zie je een bedrag verschijnen, dat omvat het kapitaal en de kosten die erbovenop komen. Hoe meer banken je vergelijkt hoe sneller je zal zien waar de beste voorwaarden te vinden zijn. De simulaties zijn trouwens gratis en vrijblijvend uit te voeren, er is dus geen bank die je hierover zal aanspreken nadien.

Bekijk nu alle persoonlijke leningen!

Je bent ook vrij om deze diensten bij een andere bank af te nemen dan je huisbank. Op die manier kan je echt aan de laagste kosten lenen. En je hoeft je andere bankzaken zoals een bankrekening en bankkaarten niet mee te verhuizen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Let op: geld lenen kost ook geld.